Μαύρη σοκολάτα: επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί προστατεύει την καρδιά

darkchocolate

Τι «μαγικό» έχει η μαύρη σοκολάτα και προστατεύει την καρδιά; Ολλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μαύρη σοκολάτα αποκαθιστά την ευλυγισία των αρτηρίων και εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να «κολλήσουν» στα τοιχώματα των αγγείων.


Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αρτηριακή δυσκαμψία και η συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων αποτελούν παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εξετάστηκαν 44 μεσήλικοι υπέρβαροι άνδρες οι οποίοι για εβδομάδες κατανάλωναν καθημερινά 70 γραμμάρια σοκολάτα.

Οι εθελοντές είτε έτρωγαν μία ειδικά παρασκευασμένη μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες ή μαύρη σοκολάτα του εμπορίου. Και οι δύο σοκολάτες είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε κακάο.

Οι φλαβονόλες είναι ένα είδος θρεπτικών συστατικών που πιστεύεται ότι ευνοούν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστος ο ακριβής τρόπος δράσης τους.

Οι εθελοντές απέφευγαν ωστόσο κάποια υψηλής ενεργειακής  πυκνότητας τρόφιμα, για να μην παχύνουν.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι και οι δύο τύποι σοκολάτας ήταν εξίσου προστατευτικοί για την καρδιά. Κάτι που υποδηλώνει ότι «δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος από την αύξηση της φυσικής περιεκτικότητας της σοκολάτας σε φλαβονόλες», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Έσερ.

 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a