Τα ζυμαρικά στη διατροφή μας

pasta n_sabdil


Βάση της Μεσογειακής διατροφής είναι οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, δημητριακά και ψωμί. Δείτε τα διατροφικά συστατικά από κάποια ενδεικτικά πιάτα ζυμαρικών:

Υπάρχουν δυο κατηγορίες ζυμαρικών: Τα φρέσκα (τα οποία περιέχουν αυγά) και τα ξηρά (μόνο ορισμένα είδη, ταλιατέλες και χυλοπίτες, περιέχουν αυγά).

Τα ζυμαρικά παχαίνουν. ΜΥΘΟΣ. Όλες οι τροφές παχαίνουν αλλά και όλες οι τροφές αδυνατίζουν. Αρκεί να τηρούνται οι ισορροπίες. Ανεξαρτήτως της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας ενός ατόμου (το οποίο διαφέρει ανάλογα με το ύψος, την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας), σε ποσοστιαίους όρους ισχύει το εξής:

  • το 50-60% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες (κυρίως από σύνθετους)
  • το 10-15% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από τις πρωτεΐνες
  • μέχρι 30% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από το λίπος.

Τα ζυμαρικά είναι εξαίρετη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και μικρής περιεκτικότητας πρωτεϊνών και λιπών. Επίσης, τα ζυμαρικά περιέχουν:

  • Σίδηρο (βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, κάνει καλό στο αίμα)
  • Σελήνιο (προστατεύει τα κύτταρα - αντιοξειδωτικό)
  • Ασβέστιο (βοηθάει στο σχηματισμό και την ενδυνάμωση των οστών)
  • Βιταμίνη Β1 (βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης)
  • Βιταμίνη Β2 (βοηθάει τον οργανισμό να παράγει αντισώματα).

Τα ζυμαρικά στη διατροφή των ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες όπως διαβήτη, αυξημένο ουρικό οξύ και κοιλιοκάκη

  • Η κατανάλωση ζυμαρικών ενδείκνυται για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, λόγω του ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος (ζάχαρο).
  • Η κατανάλωση ζυμαρικών ενδείκνυται για τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως, λόγω του ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ).
  • Η κατανάλωση ζυμαρικών ΔΕΝ ενδείκνυται για τα άτομα με κοιλιοκάκη, λόγω της περιεκτικότητας των ζυμαρικών σε γλουτένη (πρωτεΐνη). Αυτή η κατηγορία ατόμων μπορεί να καταναλώνει ζυμαρικά χωρίς γλουτένη (gluten free).


Γράφει ο:

Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος



KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a