Η καθυστερημένη μητρότητα «σύμμαχος» κατά του καρκίνου;

Pregnant-at-40 Μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου παρουσιάζουν οι γυναίκες που γεννούν μετά τα 30, όπως αποκαλύπτει αμερικανική μελέτη. 

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που γεννούν μετά την ηλικία των 40 ετών έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου, συγκριτικά με εκείνες που είχαν την τελευταία γέννα σε ηλικία 25 ετών ή νωρίτερα.

 

Για τις γυναίκες που απέκτησαν παιδιά μεταξύ 35-39 ετών, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 32% και για εκείνες που γέννησαν μεταξύ 30-34 ετών, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 17%, συγκριτικά με τις γυναίκες που απέκτησαν το τελευταίο τους παιδί σε ηλικία 25 ετών.

 

Οι ειδικοί μελέτησαν στοιχεία από 17 παλαιότερες έρευνες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 8.671 γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου και 16.562 χωρίς τη νόσο.

 

Ωστόσο, ακόμη δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς η καθυστερημένη μητρότητα μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Όπως εξηγούν οι ειδικοί ενδεχομένως τα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να είναι ωφέλιμα στην πρόληψη του καρκίνου σε προχωρημένες ηλικίες. Η απόκτηση παιδιών μπορεί να απαλλάσσει τη μήτρα από τα καρκινογόνα κύτταρα ή οι γυναίκες μπορούν να κυοφορήσουν σε μεγάλη ηλικία έχουν υγιέστερες μήτρες.

 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a