Κίνδυνος για την υγεία το κόκκινο κρέας;

Red-Meat

Αν σας αρέσει πολύ το κόκκινο κρέας, αυτή η έρευνα του Χάρβαρντ δεν θα σας χαροποιήσει καθόλου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του γνωστού Πανεπιστημίου, όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος αυξάνουν τη θνησιμότητά τους και καθίστανται πιο ευάλωτοι στον καρκίνο και καρδιοαγγειακές ασθένειες.

 

Μάλιστα, η εν λόγω έρευνα δύσκολα αμφισβητείται, αφού χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος και το χρονικό της εύρος είναι πολύ μεγάλο. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με 37.968 άνδρες μεταξύ του 1986 και του 2008 και με 83.644 γυναίκες από το 1980 έως το 2008.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η κατανάλωση υπερβάλλουσας ποσότητας ακατέργαστου κόκκινου κρέατος αυξάνει την πιθανότητα θανάτου κατά 13%, την πιθανότητα θανατηφόρας καρδιοαγγειακής πάθησης κατά 18% και την θνησιμότητα λόγω καρκίνου κατά 10%. Ο κίνδυνος σε περίπτωση κατανάλωσης κατεργασμένου κρέατος είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς τα ποσοστά ανέρχονται σε 20%, 21% και 16% αντίστοιχα.

Η μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπιδίων που περιέχονται στο κόκκινο κρέας εκτιμάται ότι ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει στους καταναλωτές, ενώ το νάτριο που χρησιμοποιείται στην κατεργασία του κρέατος αποτελεί επιπρόσθετο κίνδυνο λόγω της επίδρασής του στην πίεση του αίματος.

Οι επιστήμονες συστήνουν την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια, κοτόπουλο ή ξηρούς καρπούς.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a