Στις 20 καλύτερες χώρες του κόσμου για φαγητό η Ελλάδα!

Corfu-restaurants

Στις 20 καλύτερες χώρες του κόσμου για να τρώει κανείς συγκαταλέγουν την χώρα μας οι επιστήμονες του οργανισμού καταπολέμησης της φτώχειας Oxfam America.


Όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεσή τους, η οποία βαθμολογεί κάθε χώρα ξεχωριστά με βάση την ποιότητα, το κόστος και την διαθεσιμότητα της τροφής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση παγκοσμίως.

Βέβαια, την συγκεκριμένη θέση μοιράζεται με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Κύπρο, την Βρετανία, την Ισπανία, την Γερμανία, την Ισλανδία, την Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Ο Oxfam βαθμολόγησε με 0 (το καλύτερο) έως 100 (το χειρότερο) συνολικά 125 χώρες με τέσσερα βασικά κριτήρια:

1) Έχει ο κόσμος αρκετό φαγητό;

2) Μπορεί να πληρώσει το φαγητό του;

3) Είναι το φαγητό καλής ποιότητας;

4) Ποια είναι η έκταση της παχυσαρκίας και του διαβήτη λόγω υπερκατανάλωσης φαγητού;

Με βάση όλους αυτούς τους δείκτες, η Ελλάδα κατετάγη στην 13η θέση παγκοσμίως - θέση που μοιράζεται με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία).

Πρωταθλήτρια σε ποιοτικό, φθηνό και επαρκές φαγητό αναδεικνύεται η Ολλανδία, με συνολικά 6 βαθμούς. Ακολουθούν η Γαλλία και η Ελβετία με 8 βαθμούς. Έπονται οι Αυστρία, Βέλγιο, Δανία και Σουηδία με 10 βαθμούς η κάθε μία, και οι Αυστραλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία με 11 βαθμούς η κάθε μία.

Αυτές οι 12 χώρες χαρακτηρίζονται από έλλειψη υποσιτισμού αλλά και υπερβολικής σίτισης, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα γενικώς χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας (κυμαίνονται από 19% έως 27% του πληθυσμού) και διαβήτη.

Αμέσως μετά είναι η Ελλάδα, η οποία είναι μεν μέσα στις 10 καλύτερες χώρες σε ποιότητα φαγητού, αλλά βρίσκεται κάπου στη μέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Αντίθετα, η χειρότερη χώρα για να τρώει κανείς είναι το Τσαντ στο οποίο το λιγοστό φαγητό που υπάρχει είναι φτωχής θρεπτικής αξίας, πανάκριβο και ετοιμάζεται σε φτωχές συνθήκες υγιεινής. Στο Τσαντ, το ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 21η θέση του κόσμου, κυρίως επειδή έχουν πολύ υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a