Τι λέτε όταν μιλάτε στον ύπνο σας;

sleep talk

Όλοι – αν όχι οι περισσότεροι, έχετε σίγουρα ακούσει κάποιον να μιλάει στον ύπνο του ή έχουν ακούσει άλλοι εσάς να το κάνετε. Κάποιοι ντρέπονται, άλλοι φοβούνται μήπως έχουν κάνει….αποκαλύψεις, αλλά οι περισσότεροι αναρωτιούνται τι είπαν…

 

Αν και εσείς δεν θυμάστε τι έχετε πει στον ύπνο σας, τότε μην αγχώνεστε. Έρευνες αποδεικνύουν ότι συνήθως όσα λέμε στον ύπνο μας, δεν είναι αξιοσημείωτες σκέψεις, αλλά απλώς σύντομες, ανούσιες λέξεις που έχουν και μικρή διάρκεια: ένα ή δύο δευτερόλεπτα.

 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, η ομιλία στη διάρκεια του ύπνου, η υπνολαλία, μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε στάδιό του. Όταν συμβαίνει στο στάδιο REM, όπου αναπτύσσονται τα όνειρα, τότε το στόμα και οι φωνητικές χορδές, που φυσιολογικά είναι ανενεργές όταν κοιμόμαστε, ενεργοποιούνται παροδικά και εκφέρουμε δυνατά τις λέξεις που εκστομίζει κάποιος από τους πρωταγωνιστές του ονείρου μας.

 

Επίσης η ομιλία στον ύπνο μπορεί να εμφανιστεί και στις «μεταβατικές αφυπνίσεις», δηλαδή όταν μισοξυπνάμε καθώς περνάμε από το ένα στάδιο του ύπνου στο άλλο.

 

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, η υπνολαλία εκδηλώνεται όταν υπάρξουν στη διάρκεια του ύπνου στοιχεία της αφύπνισης. Κάτι που μας επιτρέπει να μιλήσουμε. Κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι αυτό που θα πούμε θα βγάλει νόημα.

 

Σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν το 50% των παιδιών παρουσιάζουν σποραδικά υπνολαλία. Ωστόσο η συχνότητα της εμφάνισής της να μειώνεται καθώς μεγαλώνουν. Πάντως στους ενήλικες η χρόνια υπνολαλία θεωρείται διαταραχή του ύπνου και μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως το στρες.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a