Είναι μύθος η υγιής παχυσαρκία;

obesity normal_fitness

 

   Μπορεί κάποιος να είναι παχύσαρκος και υγιής; Νέα έρευνα και αρκετοί ειδικοί απαντούν αρνητικά.

   Ένας παχύσαρκος άνθρωπος που έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και επίπεδα σακχάρου, διατρέχει ακόμα κίνδυνο για καρδιοπάθεια, ανακοίνωσαν Κορεάτες ερευνητές.

   Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή εκδοχή του περιοδικού ''Journal of the American College of Cardiology.''

   Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 14.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 30 έως 59 ετών, όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν περισσότερη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες τους θέτοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

   Ο Dr. Rishi Puri, του Cleveland Clinic, που έγραψε συνοδευτικό άρθρο, σημείωσε ότι οι πολλοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπάρχει ομάδα ανθρώπων που να συνδυάζει την παχυσαρκία και την υγεία.

   Ο Puri σημείωσε ότι ακόμα και αν ένας παχύσαρκος άνθρωπος έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και επίπεδα σακχάρου, τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι πιθανό να αλλάξουν με τον καιρό και να γίνουν μη φυσιολογικά, θέτοντας τον ασθενή σε κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

   Ο Puri αναρωτήθηκε επίσης για την ανάγκη της προσπάθειας ορισμού της υγιούς παχυσαρκίας. ''Τι προσπαθούμε να πέτυχουμε;'' ''Πώς βοηθά αυτό την κοινωνία;'' αναρωτιέται. Υπάρχει, συνέχισε, τεράστια πρόκληση σε επίπεδο δημόσιας υγείας αλλά και ατομικό, να αντιμετωπίσουμε παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Το να είναι κάποιος παχύσαρκος δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά. Είναι πιο πιθανό να έχει αρθροπάθειες, ψυχικές διαταραχές και καρκίνο, σημειώνει ο ερευνητής.

   Πρόσθεσε, ότι τις επόμενες 2 δεκαετίες η παχυσαρκία και οι συνέπειές της θα αυξήσουν το κόστος της περίθαλψης.

   Ο Puri σημείωσε ότι ακόμα και αν ανακαλύψουμε ότι οι συγκεκριμένοι παχύσαρκοι ασθενείς δεν έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας βραχυπρόθεσμα, ποιες είναι οι υπόλοιπες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον οργανισμό; Θα τις αγνοήσουμε;

   Ο ερευνητής Dr. Yoosoo Chang, καθηγητής στο Kangbuk Samsung Hospital Total Healthcare Center, Center for Cohort Studies, στη Σεούλ, εξέτασε την καρδιά 14.828 ανθρώπων που δεν είχαν εμφανείς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

   Οι επιστήμονες ερεύνησαν για συσσώρευση πλακών ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, που αποτελεί αρχικό σημάδι καρδιοπάθειας.

   Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είχαν υψηλότερη εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης στις αρτηρίες της καρδιάς σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους. Αν η αρτηριοσκλήρυνση δεν ελεγχθεί μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και αιφνίδιο θάνατο από καρδιακά αίτια, μεταξύ άλλων παθήσεων, σημείωσαν οι ερευνητές.

   Ο Chang, δήλωσε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι που θεωρούνται υγιείς επειδή δεν έχουν επί του παρόντος παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, δεν θα πρέπει να θεωρούνται υγιείς από τους γιατρούς τους.

   Σημείωσε, ότι η νέα έρευνα δείχνει πως η παρουσία παχυσαρκίας είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιοπάθειας και ότι η νόσος μπορεί ενδεχομένως ήδη να έχει ξεκινήσει να δημιουργείται στον οργανισμό. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ενώ έχουν ακόμα χρόνο να αλλάξουν τις συνήθειες άσκησης και διατροφής, για να εμποδίσουν μελλοντικό καρδιαγγειακό συμβάν, πρόσθεσε.

   Ο Dr. David Katz, του Yale University Prevention Research Center, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν προκαλούν κατάπληξη και περιμένει ότι τα ίδια ευρήματα θα παρατηρηθούν και στους παχύσαρκους Αμερικανούς.

   Δήλωσε ότι από καιρό υπάρχει συζήτηση για τη σχετική σημασία της φόρμας στην υγεία έναντι της παχυσαρκίας. Υπάρχει η αντίληψη ότι αν κάποιος είναι σε φόρμα τότε η παχυσαρκία μπορεί να μην αποτελεί σημαντική ανησυχία για την υγεία.

   Ο Katz, δήλωσε, ότι ενώ το να είναι κάποιος παχύς και σε φόρμα είναι καλύτερο από το να είναι παχύς και χωρίς φόρμα, ενισχύονται οι αυξανόμενες ενδείξεις που αμφισβητούν την άποψη. Το επιπλέον σωματικό λίπος μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες νόσους.

   Τα καλά νέα σχετικά με τη φόρμα και την παχυσαρκία είναι ότι οι ίδιες μέθοδοι που βοηθούν τους ανθρώπους να είναι σε φόρμα είναι αυτές που τους βοηθούν να χάσουν βάρος, Η σωστή διατροφή και η δραστηριότητα παραμένουν το καλύτερο φάρμακο για την απώλεια υπερβάλλοντος βάρους και τη διατήρηση της υγείας.


Πηγή:

"Journal of the American College of Cardiology"KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a