Η… μαγική συνταγή της ευτυχίας

happy Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε θα πρέπει να ξέρετε ότι η ευτυχία δεν είναι εύκολο να μετρηθεί, αν και πολλοί το έχουν επιχειρήσει!

Το βασίλειο του Μπουτάν έχει την ετήσια απογραφή εθνικής ευτυχίας, η εταιρία ερευνών Ipsos διεξάγει κάθε χρόνο την ετήσια δημοσκόπηση παγκόσμιας ευτυχίας και τώρα, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εξέδωσε την πρώτη του έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία, ανάθεση που έλαβε από την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Ευτυχία.

Η έκθεση περιέχει περισσότερες από εκατό σελίδες ευρημάτων και συλλογισμών για την ευτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδού ορισμένα από τα ευρήματα:

 

- Οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους φτωχότερους κατά μέσο όρο, αλλά ο πλούτος είναι μονάχα ένας παράγοντας στην συνολική ευτυχία. Το ίδιο ισχύει για χώρες όπου οι προσωπικές ελευθερίες, η έλλειψη διαφθοράς και οι μηχανισμοί κοινωνικής πρόνοιας έχουν μεγαλύτερη σημασία.

- Η ανεργία σαφέστατα μειώνει την ευτυχία, αλλά όχι εξαιτίας της απώλειας εισοδήματος - αυτά που συντελούν σε λιγότερη ευτυχία είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης και κοινωνικής ζωής στον χώρο εργασίας. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μπορούν να προκαλέσουν κατήφεια και σε αυτούς που εξακολουθούν να εργάζονται λόγω του μεγαλύτερου φόβου απώλειας εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και δουλειές χαμηλής ποιότητας αποφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ανεργία.

- Σε ορισμένες χώρες, οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Η τάση αυτή εμφανίζεται σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά όχι στην Λατινική Αμερική. Ο λόγος ίσως είναι ότι στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η αυτοαπασχόληση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά ανάγκη, και επομένως δεν οδηγεί απαραίτητα στην ευτυχία.

- Το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο αντιστοιχεί σε αυξημένη ευτυχία σε ορισμένες χώρες αλλά όχι σε όλες. Στις Η.Π.Α. για παράδειγμα, τα επίπεδα ευτυχίας έχουν παραμείνει στάσιμα ενώ το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 50 χρόνια.

- Η εμπιστοσύνη, που μετριέται με ερωτήσεις του στυλ "πιστεύετε πως κάποιος θα επέστρεφε ένα πορτοφόλι γεμάτο χρήματα", έχει μειωθεί δραματικά σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι Η.Π.Α. αλλά έχει αυξηθεί σε χώρες όπως η Δανία και η Ιταλία. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό είναι πως η συνολική ικανοποίηση από τον τρόπο ζωής έχει πέσει στις πρώτες χώρες, αλλά έχει αυξηθεί σε πολλές δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες.

- Η έλλειψη ίσης αντιμετώπισης και ευκαιριών μπορεί επίσης να μειώσει την ευτυχία. Η επίδραση όμως είναι μικρότερη στις Η.Π.Α. όπου το 70% του πληθυσμού πιστεύει πως κάποιος μπορεί να ξεφύγει από την φτώχεια, αντίθετα με τους Ευρωπαίους, όπου μόλις το 40% το πιστεύει αυτό.

- Η ψυχική υγεία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας σε όλες τις χώρες, αλλά μόνο το ένα τέταρτο των ψυχικά ασθενών έχουν επαρκή περίθαλψη και πρόνοια στις πιο αναπτυγμένες χώρες.

- Οι έγγαμοι σε παγκόσμιο επίπεδο ισχυρίζονται πως είναι πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με τους ανύπαντρους. Μια σταθερή οικογενειακή ζωή συμβάλλει επίσης στην ευτυχία.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a