Όταν καταναλώνουμε παγωμένα…παγώνει το μυαλό μας!

ice cream

Σας έχει τύχει να πιείτε ή να φάτε κάτι παγωμένο και να αισθανθείτε πονοκέφαλο; Αυτό μπορεί να σας συμβεί καθώς, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική ομάδα, η απότομη κατανάλωση παγωμένων, δεν παγώνει μόνο τον λαιμό μας αλλά και τον εγκέφαλο μας.

Κατά τα πειράματα των επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι όταν κάποιος τρώει πολύ γρήγορα κάτι πολύ παγωμένο, είναι πιθανόν να αισθανθεί έντονο πονοκέφαλο, ιδίως στους κροτάφους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν πιούμε απότομα ένα παγωμένο αναψυκτικό ή νερό.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η παγωμένη τροφή ή το υγρό, προκαλούσαν απότομη αύξηση της ροής του αίματος στην κύρια αρτηρία του εγκεφάλου που βρίσκεται όπισθεν των οφθαλμών, με αποτέλεσμα η διαστολή της αρτηρίας να προκαλεί κεφαλαλγία. Ο πόνος υποχωρούσε όταν περιοριζόταν η ροή του αίματος και η αρτηρία επανερχόταν στην αρχική της διάμετρο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Έτσι, όταν κάτι πολύ παγωμένο εισάγεται ξαφνικά στον οργανισμό, τότε ως αυτοάμυνα διαστέλλει τις αρτηρίες και αυξάνεται η ροή του αίματος για να διατηρηθεί σε σταθερή θερμοκρασία ο εγκέφαλός. Ωστόσο, επειδή το κρανίο έχει δεδομένη δομή, η απότομη αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση και προκαλείται κεφαλαλγία.

Σαφώς και οι επιστήμονες δεν απαγορεύουν τα παγωμένα, απλά πρέπει να πίνουμε ή να τρώμε κάτι παγωμένο με αργό ρυθμό, για να μπορεί ο εγκέφαλός μας σταδιακά να προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a