Αμερικάνικη μελέτη: 21 δευτερόλεπτα η μέση διάρκεια ούρησης!

1-640x434

Μία παράξενη έρευνα έρχεται από Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι θέλησαν να χρονομετρήσουν τις συνήθειες ούρησης δεκάδων διαφορετικών ειδών ζώων….


Οι ειδικοί κατέγραψαν με βιντεοκάμερα από μικροσκοπικά ποντίκια έως γιγαντόσωμους ελέφαντες και βρήκαν ότι, άσχετα με το μέγεθος, τα περισσότερα ζώα ουρούν επί 21 δευτερόλεπτα, συν/πλην 13 δευτερόλεπτα.

Ο επικεφαλής της μελέτης μηχανολόγος μηχανικός Ντέηβιντ Χου δήλωσε ότι η ιδέα για την ασυνήθιστη έρευνα του ήρθε όταν κάθε λίγο και λιγάκι άλλαζε τις πάνες του μωρού του.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι τα ζώα που έχουν βάρος άνω των τριών κιλών, ουρούν με τον ίδιο μηχανισμό περίπου όπως ο άνθρωπος, δημιουργώντας μια συνεχή ροή, ενώ τα μικρότερα ζώα έχουν διαφορετικό τρόπο (απελευθερώνοντας μικρές «μπάλες» ούρων ξεχωριστά μία-μία).

Όπως επεσήμανε ο Ντέηβιντ Χου, αν και η ουροδόχος κύστη ενός ελέφαντα χωράει 18 λίτρα ούρων και είναι σχεδόν 3.600 φορές μεγαλύτερη από την κύστη μιας γάτας, ούτε κατά διάνοια ο ελέφαντας δεν χρειάζεται 3.600 φορές περισσότερο χρόνο για να αδειάσει την κύστη του κατά την ούρηση. Αυτό σημαίνει πως ο ελέφαντας ουρεί έναν πραγματικό «καταρράκτη» και μάλιστα μεγάλης ταχύτητας, καταφέρνοντας έτσι να «ξαλαφρώνει» σχεδόν στον ίδιο χρόνο με τη γατούλα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται στην κατασκευή της ουρήθρας, η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη της βαρύτητας ως πλεονέκτημα. Όσο πιο μακριά είναι η ουρήθρα σε ένα ζώο, τόσο αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό της και επιταχύνεται έτσι η ροή των ούρων. 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a