Σκύλος: ο πιο πιστός μας φίλος…και ανιχνευτής καρκίνου;

lamprador

Ακούγεται απίστευτο…κι όμως: όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο! Μάλιστα, οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να κάνουν διάγνωση σε πρώιμο στάδιο με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια….

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σκυλιά μπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο διότι στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και έτσι μεταβάλλεται η βιοχημική σύσταση όλων των υγρών του σώματος, από το αίμα και τα ούρα μέχρι το σάλιο και τα κόπρανα.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από Ιάπωνες ερευνητές, φάνηκε πως ένα Λαμπραντόρ μπορούσε να μυριστεί με ακρίβεια στο 97% των περιπτώσεων τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, το σκυλί κλήθηκε να μυρίσει τα κόπρανα 185 ασθενών που είτε είχαν διαγνωστεί με καρκίνο είτε όχι.

Σύμφωνα με μελέτες, τα σκυλιά έχουν εξαιρετική διαγνωστική ικανότητα μυρίζοντας απλώς την αναπνοή. Σε άλλη έρευνα σκυλιά μύρισαν την αναπνοή και δείγμα κοπράνων από ανθρώπους που έπασχαν από καρκίνο του στομάχου, του μαστού, του προστάτη και από υγιείς. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην «British Medical Journal».

Πάντως είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται στις έρευνες, ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση τα σκυλιά θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην εργαστηριακή διάγνωση. Όπως επισημαίνει ο δ. Γιοσιχίκο Μαεχάρα, «τα σκυλιά θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, ανιχνεύοντας πολύ νωρίτερα τον καρκίνο από ό,τι τα μηχανήματα».

 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a