Κ. Λουράντος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής: "Θα είναι ευχής έργο να μην θρηνήσουμε θύματα"

FARMAKEIO 532 355


Γράφει ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΚΡΑΟΥΡ

Το απόλυτο χάος επικρατεί στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με το υπέρογκο ανεξόφλητο χρέος του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στους Φαρμακοποιούς, να έχει φθάσει πλέον το 1 δισεκατομμύριο, φάρμακα σοβαρών ασθενειών όπως Καρκίνος, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κ.α. να βρίσκονται σε πλήρη έλλειψη, αλλά και το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, να υπολειτουργεί με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο. 

Σύμφωνα με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, η κατάσταση με το υπέρογκο ανεξόφλητο χρέος του ΕΟΠΥΥ, έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο, αναγκάζοντας έτσι τους φαρμακοποιούς, να διακόψουν την πίστωση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση καθώς, πολλά φαρμακεία της χώρας κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο καθώς επίσης, αδυνατούν να εκτελέσουν τις συνταγές εκατομμυρίων ασθενών λόγω έλλειψης πολλών φαρμάκων, σοβαρών ασθενειών όπως αυτά που χορηγούνται στους μεταμοσχεφθέντες ασθενείς. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φαρμάκων αυτών ανέρχεται στα 163, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Λουράντος, ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες πλέον, απαιτούν ολόκληρο το ποσό για την προμήθεια τους.

«Οι  Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαϊας γνωστοποιούν  στους Έλληνες πολίτες που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες (π.χ. καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμόσχευση νεφρού κ.α.) ότι, η μη ανεύρεση των φαρμάκων τους, βαρύνει αποκλειστικά και μόνο αυτούς, οι οποίοι με νέα Υπουργική απόφαση όρισαν  ότι τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο από τα νοσοκομεία. Προφανώς μη γνωρίζοντας ότι τα νοσοκομεία για διαφόρους λόγους δεν τα έχουν, στερούν το δικαίωμα να διατίθενται αυτά σε αυτή την περίπτωση από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Έτσι αντιμετωπίζουμε το εξής φαινόμενο :

Απελπισμένοι Έλληνες πολίτες που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες να μην βρίσκουν τα φάρμακα τους στα νοσοκομεία και να μην μπορούν να εκτελέσουν τις συνταγές τους στα ιδιωτικά φαρμακεία αφού οι εταιρείες με την ανωτέρω Υπουργική απόφαση δεν τα διαθέτουν στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η ευθύνη βαρύνει  αποκλειστικά την Κυβέρνηση, η οποία στο όνομα «επίτευξη στόχων» έχει διαλύσει την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού λαού. Θα είναι ευχής έργο να μην θρηνήσουμε θύματα από αυτή την ανάλγητη, αντικοινωνική και καταστροφική για την χώρα πολιτική».

 

ΕΟΠΥΥ

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, το οποίο όπως ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Λουράντος, υπολειτουργεί με αποτέλεσμα η υγεία εκατομμυρίων ασθενών να εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο. Όπως τόνισε ο πρόεδρος ΦΣΑ, υπάρχουν 500 περιστατικά όπου, οι γιατροί, την ώρα που συνταγογραφούσαν συγκεκριμένα φάρμακα, το σύστημα εμφάνιζε άλλα, εντελώς διαφορετικά φάρμακα, τα οποία δεν σχετίζονταν με τις ασθένειες των ασφαλισμένων.

 

Κινητοποιήσεις

Νέος γύρος ταλαιπωρίας αναμένεται για τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καθώς, έπειτα από απόφαση που έλαβε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας προχωρούν την Τετάρτη 23 Μαΐου σε διακοπή πίστωσης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αλλά, και σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 24 Μαΐου λόγω των υπέρογκων ανεξόφλητων οφειλών του Οργανισμού προς τους Φαρμακοποιούς.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a