Αγκαλιαστείτε: η αγκαλιά προστατεύει την υγεία!

power-of-a-hug

Η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία! Και μάλιστα όσο περισσότερο αγκαλιάζουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, τόσο καλύτερο μας κάνει…


Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science, όσοι στερούνται τις τρυφερές αγκαλιές από τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και μάλιστα να εμφανίσουν πιο βαριά συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ αφού μελέτησαν τη σχέση της αγκαλιάς –ως ένδειξη υποστήριξης από το κοινωνικό περιβάλλον– με τη γρίπη.

Οι εδικοί για διάστημα δύο εβδομάδων, παρακολούθησαν 400 εθελοντές σε καθημερινή βάση, αξιολογώντας την κοινωνική υποστήριξη που απολαμβάνουν από το κοντινό τους περιβάλλον. Τους ρωτούσαν καθημερινά εάν τους αγκάλιασε κάποιος ή εάν βίωσαν εντάσεις και διαμάχες. Τους χορήγησαν επίσης τον ιό της γρίπης ή του κρυολογήματος με τη βοήθεια ειδικών σταγόνων και τους τοποθέτησαν σε καραντίνα για μία εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο.

Στο τέλος του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι όσοι αρρώστησαν πιο βαριά ήταν και αυτοί που είχαν στερηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό την αγκαλιά και αυτοί που ένιωθαν ότι δεν χαίρουν της επιθυμητής υποστήριξης από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Μια αγκαλιά έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και καταπολεμά το στρες, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα και να απωθεί αποτελεσματικότερα τους παθογόνους εισβολείς.

Όσο για την ιδανική «δοσολογία» που χρειάζεται για να μην αρρωστήσουμε, ο επικεφαλής της μελέτης υποστηρίζει πως «μόλις μία αγκαλιά την ημέρα είναι αρκετή»!

 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a