Δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το Σαββατοκύριακο; Ο οργανισμός σας χτυπάει καμπανάκι…

Sleeping-in-on-the-weekend

Πρωινό Σαββάτου και Κυριακής = ύπνος… Αυτή η απόλαυση του παραπάνω ύπνου όμως, ίσως είναι ένδειξη κακής υγείας σύμφωνα με επιστήμονες από τη Βρετανία.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν το κοινωνικό τζετ λαγκ (δηλαδή η σημαντική διαφοροποίηση στις συνήθειες ύπνου τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και στις διακοπές και αργίες) συσχετίζεται με το σωματικό λίπος.

Το εύρημα αυτό, εξηγούν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), υποδηλώνει ότι πιθανώς πάσχουν από χρόνια υποκείμενη μεταβολική διαταραχή, που ευνοεί την παχυσαρκία, την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη και την εμφάνιση άλλων μεταβολικών νοσημάτων.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν (ακόμα) να χαρακτηρίσουν το κοινωνικό τζετ λαγκ αιτία της παχυσαρκίας, πιστεύουν ότι η συσχέτιση που βρήκαν υποστηρίζει την θεωρία πως ο μεταβολισμός αποδιοργανώνεται, όταν το βιολογικό ρολόι είναι αποσυγχρονισμένο από το εργασιακό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Αυτό έχει ως επακόλουθο να αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών νοσημάτων.

«Είναι ζήτημα που εξακολουθεί να ερευνάται, ωστόσο αποτελεί ένα δυνητικά βασικό συντελεστή ως προς το πώς το εσωτερικό μας ρολόι μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας» εξήγησε ο Dr Michael Parsons που ηγήθηκε της μελέτης.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a