Κίνδυνος κατάθλιψης για τους λάτρεις του ξενυχτιού μπροστά από τηλεόραση και υπολογιστή!

late-night-tv-gizmos-af

Αν σας αρέσει να σας παίρνει ο ύπνος βλέποντας τηλεόραση ή χαζεύοντας στον υπολογιστή, ίσως πρέπει να αλλάξετε συνήθειες. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, κινδυνεύετε με κατάθλιψη…

Οι ειδικοί εξέθεσαν χάμστερ στο αμυδρό φως τη νύχτα και εντόπισαν αλλαγές στη συμπεριφορά και τον εγκέφαλο που έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τα συμπτώματα των ατόμων που έχουν κατάθλιψη.

Παρότι η έκθεση στο φως της νύχτας έχει σχέση με έναν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και παχυσαρκία, η σχέση της με τις διαταραχές της διάθεσης είναι ελάχιστα κατανοητή.

Τα χάμστερ που μετείχαν στο πείραμα εξετέθησαν για τέσσερις εβδομάδες στο αμυδρό φως τη νύχτα —που είναι ισοδύναμο με την οθόνη της τηλεόρασης σε σκοτεινό δωμάτιο— και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά μιας ομάδας που εξετέθη σε ένα φυσιολογικό κύκλο εναλλαγής φωτός-σκοταδιού.

Η πειραματική ομάδα αποσύρθηκε τότε σε ένα φυσιολογικό κύκλο φωτός-σκότους για μια, δύο ή τέσσερις εβδομάδες πριν υποβληθεί σε εξέταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν λιγότερο δραστήρια και είχε χαμηλότερο από το σύνηθες ενδιαφέρον να πιει ζαχαρόνερο — και τα δύο συμπτώματα συγκρίνονται με τα συμπτώματα κατάθλιψης στον κόσμο.

Η ομοιότητα επεκτάθηκε στη βιολογική τους σύνθεση. Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές στον ιππόκαμπο —σε ένα μέρος του εγκεφάλου του— οι οποίες μοιάζουν με αυτές που παρουσιάζουν καταθλιπτικά άτομα.

Τα χάμστερ που εκτέθηκαν στο αμυδρό φως τη νύχτα παρήγαγαν επίσης περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκου, ένα χημικό νευροδιαβιβαστή που κινητοποιείται όταν το σώμα τραυματίζεται ή προσβάλλεται και προκαλεί φλεγμονές στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει τη βλάβη.

Βέβαια, όπως τονίζουν οι επιστήμονες η καλή είδηση είναι ότι άνθρωποι που μένουν αργά το βράδυ μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή μπορεί να ανατρέψουν ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες επιστρέφοντας στον κανονικό κύκλο φωτός-σκότους και μειώνοντας την έκθεσή τους στο τεχνητό φως τη νύχτα.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a