Πλύνετε τα πιάτα στο χέρι για να… αποφύγετε τις αλλεργίες!

10-Reasons-Why-You-Should-Wash-Dishes-by-Hand-Photo1

Το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να προστατέψει από τις αλλεργίες; Ναι, απαντούν Σουηδοί επιστήμονες.


Οι γονείς που πλένουν τα πιάτα στο χέρι και όχι στο πλυντήριο μπορεί άθελά τους να προστατεύουν τα παιδιά τους από τις αλλεργίες.

Οι ειδικοί εξέτασαν εάν ορισμένες συνήθειες που εκθέτουν τα παιδιά σε βακτήρια νωρίς στη ζωή μπορούν να τα προστατεύουν μακροπρόθεσμα από τις αλλεργίες.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν σχεδόν 1.000 μικρά παιδιά και τους γονείς τους από την πόλη Γκέτεμποργκ, καταγράφοντας συμπεριφορές όπως η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων απευθείας από τις φάρμες, η κατανάλωση παστεριωμένων προϊόντων και το αν οι γονείς έπλεναν τα πιάτα στο χέρι ή στο πλυντήριο.

Στη συνέχεια εξέτασαν αν τα παιδιά έπασχαν από αλλεργικά προβλήματα, όπως άσθμα, έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα.

Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που είχαν μεγαλώσει σε σπίτια όπου τα πιάτα πλένονταν στο χέρι είχαν τις μισές αλλεργίες από εκείνα που έτρωγαν στα αποστειρωμένα σκεύη του πλυντηρίου πιάτων, ανεξάρτητα από το πού αγόραζαν οι γονείς το φαγητό τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας - αποτελέσματος, τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπιλ Χέσελμαρ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Είναι, όμως, πιθανό αυτή η απλή διαφορά να εκθέτει τα παιδιά σε αθώα βακτήρια που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους, πρόσθεσε.

Η σχετική θεωρία πίσω από τη μελέτη, που είναι γνωστή ως «υγιεινή υπόθεση», πρεσβεύει ότι στα παιδιά που μεγαλώνουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναπτύσσεται ομαλά και γίνεται υπερευαίσθητο, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας.

 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a