Γιατί κάνουν «κρακ» τα δάκτυλα όταν τα πιέζουμε;

p00yp3yx

Το μυστήριο με αυτήν την «περίεργη» συνήθεια του να πιέζουμε τα δάχτυλά μας και να ακούγεται αυτό «το κρακ»… λύθηκε!  


Το μυστήριο έλυσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά, οι οποίοι υπέβαλλαν σε υπερταχεία μαγνητική τομογραφία τα δάκτυλα ενός συναδέλφου τους, την ώρα που τα τέντωναν έως ότου ακουστεί ο ήχος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το κρακ προκαλείται από τον αστραπιαίο σχηματισμό μίας κοιλότητας (φυσαλίδας) γεμάτης αέρας μέσα στο αρθρικό υγρό, την ουσία που λιπαίνει τον χώρο ανάμεσα στα οστά των δακτύλων.

Η φυσαλίδα αυτή δημιουργείται σε λιγότερα από 310 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ αμέσως πριν παρατηρείται απότομη μετακίνηση του αρθρικού υγρού - προφανώς επειδή η έλξη αυξάνει το διάκενο της άρθρωσης.

Η όλη έρευνα έγινε με τα δάκτυλα του χεριού του χειροπράκτη Τζέρομ Φράιερ, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη. Κάθε δάκτυλό του εισήχθη ξεχωριστά σε έναν σωλήνα συνδεδεμένο με ένα καλώδιο που το τέντωσε έως ότου ακουστεί το χαρακτηριστικό κρακ.

«Η υπερταχεία μαγνητική τομογραφία ήταν ιδανική για την έρευνά μας, διότι επέτρεψε την καθαρή οπτικοποίηση των οστών και του υγρού γύρω τους, καθώς και της μετακίνησης του αρθρικού υγρού και του σχηματισμού της φυσαλίδας αέρα», δήλωσε ο καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανισκής δρ Ρίτσαρντ Τόμπσον.

Αντιθέτως, «προγενέστερες μελέτες έχουν αντικρούσει την εικασία ότι ανοίγει τον δρόμο στην οστεοαρθρίτιδα», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Γκρεγκ Κάουτσακ, καθηγητή Ιατρικής Αποκατάστασης στο ίδιο πανεπιστήμιο.

«Όσον αφορά το γιατί δεν κάνουν κρακ οι αρθρώσεις όλων των ανθρώπων, νομίζω ότι είναι θέμα υγείας της αρθρώσεως: όταν κάνει κρακ είναι υγιής, ενώ όταν δεν κάνει - και επομένως δεν παράγεται η φυσαλίδα αέρα που ανακαλύψαμε - μπορεί να υποδηλώνει μελλοντικά αρθρικά προβλήματα».

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a