«Έβλεπα ειδήσεις και αρρώστησα…»: τελικά είναι αλήθεια

watching-the-news

Οικονομία, κρίση, εγκληματικότητα, φυσικές καταστροφές…..πόσες φορές δεν έχετε αισθανθεί άσχημα παρακολουθώντας ένα δελτίο ειδήσεων; Και τελικά αυτή η άσχημη ψυχολογική σας κατάσταση είναι πραγματική….

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Έρβαϊν αποκαλύπτουν πως όταν διαρκώς βλέπουμε να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας τραγικά γεγονότα, αυξάνονται τα ψυχικά και σωματικά μας προβλήματα.

 

Οι ειδικοί μελέτησαν την ψυχική και σωματική υγεία 1.322 εθελοντών για ένα διάστημα πριν και μετά τις επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους στις 11/9 2001 και την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Κατέγραψαν τις αντιδράσεις οξέος αλλά και μετατραυματικού στρες στα συμβάντα που παρακολουθούσαν.

 

Η περίοδος του οξέος στρες αφορά τις πρώτες εβδομάδες έπειτα από ένα σοβαρό γεγονός, ενώ ένα μήνα μετά το συμβάν αρχίζει η περίοδος του μετατραυματικού στρες. Στην παρούσα μελέτη, το οξύ στρες των εθελοντών μετρήθηκε 9-14 ημέρες έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου και μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

 

Τρία χρόνια αργότερα η αξιολόγηση των εθελοντών επαναλήφθηκε, για να διερευνηθεί κατά πόσον άντεξαν στο χρόνο τα ψυχικά τραύματα που τυχόν είχαν αποκομίσει τις μέρες των τραυματικών γεγονότων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία όσοι εθελοντές παρακολουθούσαν στην τηλεόραση επί περισσότερο από 4 ώρες την ημέρα την κάλυψη των παραπάνω γεγονότων, διέτρεχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα οξέος αλλά και μετατραυματικού στρες, ενώ είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν δύο έως τρία χρόνια αργότερα προβλήματα σωματικής υγείας.

 

Το 12% των εθελοντών είχαν έντονα συμπτώματα οξέος στρες έπειτα από τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου – ένα ποσοστό που ήταν 7% κατά την παρακολούθηση της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a