Το τσιγάρο στην εφηβεία σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

teen-smoking

Οι έφηβοι που ξεκινούν δυστυχώς από αρκετά νωρίς το κάπνισμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, ακόμα και αν σταματήσουν το τσιγάρο πριν μπουν στη μέση ηλικία….

 

Τα απογοητευτικά συμπεράσματα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από το τσιγάρο λειτουργούν σωρευτικά. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι έφηβοι καπνιστές πεθάνουν από κάποιο καρδιακό νόσημα ύστερα από δεκαετίες, ακόμη κι αν κόψουν το κάπνισμα προτού γίνουν μεσήλικες. Σαφώς περισσότερο κινδυνεύουν εκείνοι που ξεκίνησαν το κάπνισμα στην εφηβεία και δεν διέκοψαν ποτέ.

 

Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα από νεαρή ηλικία με τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο αργότερα στη ζωή. Αντίθετα, στην τελευταία αυτή μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από μια έρευνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη σε δείγμα ανδρών οι οποίοι ξεκίνησαν να φοιτούν στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο διάστημα 1916-1950 και ανέφεραν πόσο κάπνιζαν στο πλαίσιο των εξετάσεών τους στο πανεπιστήμιο.

 

Στη συνέχεια τους δόθηκαν ερωτηματολόγια για το κάπνισμα τις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80. Στη νέα έρευνα συμμετείχαν τουλάχιστον 28.000 άνδρες, εκ των οποίων περίπου οι 10.000 απάντησαν ότι κάπνιζαν ως προπτυχιακοί φοιτητές. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες πέθαναν στη διάρκεια των 53 ετών που ακολούθησαν την έναρξη της έρευνας.

 

Οι άνδρες που ανέφεραν ότι κάπνιζαν τόσο στη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων όσο και αργότερα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Συγκριτικά, οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ που κάπνιζαν ως έφηβοι αλλά στη συνέχεια το έκοψαν, είχαν κατά 29% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a