Θυμώνετε με το παραμικρό; Δείτε γιατί…

angry-interview

Γιατί βγαίνετε εκτός εαυτού για ασήμαντους λόγους; Πρόσφατη έρευνα εξηγεί γιατί οι άνθρωποι του σήμερα εξοργίζονται πολύ εύκολα.

 

Όπως σημειώνει η δρ Σάντι Μαν, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασιρ, κάποτε η επιθετικότητα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση. Μάλιστα ήταν απαραίτητο στοιχείο του ατόμου που πάλευε για την εξασφάλιση τροφής και στέγης. Όμως ο θυμός, που παλαιότερα αποτελούσε κλειδί για την επιβίωση, πλέον μένει «κοιμισμένος» σε κάποια πλευρά του μυαλού μας. Κι επειδή εμείς δεν αποφορτιζόμαστε όσο συχνά θα έπρεπε, κάποια στιγμή ξεσπά ακόμη και για ασήμαντες αφορμές.

 

Η καθηγήτρια υποστηρίζει πως ο θυμός βοηθούσε τους προγόνους μας να επιβιώσουν, αφού η πείνα θύμωνε τους ανθρώπους των σπηλαίων, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για την αναζήτηση τροφής.

 

Το ίδιο συναίσθημα ενεργοποιούνταν όταν υπήρχε η υποψία της οποιασδήποτε απειλής, ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση την κατάλληλη στιγμή, επισημαίνει.

 

Όμως, όπως αναφέρει η δρ Σάντι Μαν «στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα στη Δύση, σπανίως ερχόμαστε αντιμέτωποι με πραγματικές απειλές. Ωστόσο ο θυμός εξακολουθεί να υπάρχει και κάπου πρέπει να τον διοχετεύσουμε».

 

Αυτή η…κληρονομιά κάνει τους σημερινούς ανθρώπους να εκνευρίζονται με το παραμικρό.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a