Γιατί δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα ψώνια;

shopping-therapy

Βλέπετε κάτι που σας αρέσει και χτυπάει η καρδιά σας σαν τρελή; Δεν έχετε χρήματα ή δεν σας είναι απαραίτητο και όμως θέλετε οπωσδήποτε να το αποκτήσετε; Επιστήμονες βρήκαν γιατί η λαχτάρα για ψώνια είναι ακαταμάχητη!

 

Όπως προκύπτει, το «shopping therapy» είναι θέμα μυαλού. Μάλιστα οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Duke ανακάλυψαν ότι η λαχτάρα για τα ψώνια μοιάζει μερικές φορές ασίγαστη, επειδή τα συναισθήματα και η χρηματική αξία υφίστανται επεξεργασία στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου.

 

Αναλυτικότερα, η επιστημονική ομάδα έκανε τη μελέτη στο πλαίσιο της νευροοικονομικής: της επιστήμης που μελετά πως κοστολογεί ο εγκέφαλος τα αντικείμενα. Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι οι διεργασίες που καθορίζουν το συναίσθημα και την αξία πραγματοποιούνται στον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια μας.

 

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να εξασθενεί η ικανότητά μας να λαμβάνουμε αμερόληπτες αποφάσεις όταν «παλεύει» η επιθυμία με το οικονομικό κόστος. Επίσης γινόμαστε πιο επιρρεπείς στο να αγοράσουμε παρορμητικά κάτι, ακόμα κι αν δεν το χρειαζόμαστε ή δεν μπορούμε λόγω έλλειψης χρημάτων να το αγοράσουμε.

 

«Το γεγονός ότι συναίσθημα και αξία ρυθμίζονται από το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου υποδηλώνει ότι τα συναισθήματά μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Σκοτ Χούτελ.

 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a