Ντολμαδάκια γιαλαντζί

dolmadakia

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

50-60 αμπελόφυλλα μετρίου μεγέθους

250-300 γρ ρύζι καρολίνα

350-450 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες

2 μέτρια ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια

3-4 κ.σ. άνηθο

5-6 κ.σ δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

Χυμό ενός λεμονιού

1 φλιτζάνι βραστό νερό

½ -1 ποτήρι ελαιόλαδο

Βήματα:

1. Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό, ελαφρώς, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Όταν τελειώσουν όλα τα αφήνουμε να χλιάνουν και τα βάζουμε μέσα σε κρύο νερό, ώστε να ξεκολλάνε πιο εύκολα.

2. Με το μισό λάδι σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, ρίχνουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι καλά πλυμένο και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε και το μισό ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά του σε σιγανή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

3. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα τα τοποθετούμε με τα νεύρα προς το μέρος μας καθώς και την πλατιά πλευρά τους. Στην άκρη βάζουμε λίγη γέμιση, γυρίζουμε πρώτα τις πλευρές που είναι μπροστά μας, επάνω στη γέμιση, στη συνέχεια διπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο και συνεχίζουμε το τύλιγμα.

4. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα ή δυο φύλλα λαδόκολλας, κομμένα στο μέγεθος του πάτου. Αν έχουμε λίγα φύλλα τα στρώνουμε κυκλικά στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε κυκλικά και όρθια τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό, το χυμό λεμονιού, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα τα ντολμαδάκια μας και αφήνουμε να σιγοβράσουν με κλειστό το καπάκι, σε χαμηλή φωτιά για 15 – 20 λεπτά.