Το… νυστέρι ρυθμίζει την πίεση

piesometro Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή και τα φάρμακα και η διατροφή αποδεικνύεται ότι δεν βοηθούν, τότε έρχεται η ώρα του… νυστεριού. Στους υπερτασικούς που κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν έχει αποτέλεσμα, μία επεμβατική διαδικασία, που απενεργοποιεί κάποια νεύρα που περνούν από τους νεφρούς, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 24 κέντρα σε Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Εξετάστηκαν 106 περιπτώσεις υπερτασικών ασθενών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε όλους, παρά την φαρμακευτική αγωγή, η πίεση δεν έπεφτε ποτέ κάτω από 16. Μετά από 6 μήνες στα άτομα της πρώτης ομάδας που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση παρατηρήθηκε πτώση της μέσης πίεσης κατά 3 και κατά 1,2 βαθμούς της μεγάλης και της μικρής πίεσης αντίστοιχα.

Οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας που επί 6 μήνες συνέχισαν την φαρμακευτική τους αγωγή με 2 ή και 3 αντιυπερτασικά σκευάσματα, δεν σημείωσαν καμία μεταβολή στην πίεσή τους.

Η νέα χειρουργική τεχνική είναι παρόμοια με την αγγειοπλαστική, η οποία γίνεται για να διαστείλει αρτηρία, που έχει μπλοκάρει από κάποιον θρόμβο. Ο γιατρός εισάγει μέσω της μηριαίας αρτηρίας έναν λεπτό καθετήρα και φτάνει μέχρι τη νεφρική αρτηρία. Εκεί, απελευθερώνει ενέργεια με ραδιοσυχνότητα χαμηλής ισχύος, η οποία απενεργοποιεί τα νεύρα του νεφρού, που σχετίζονται με την υπέρταση, χωρίς να επηρεάζει τη λειτουργία του.

Η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου μίας ώρας, ενώ οι γιατροί θεωρούν ότι σύντομα ο χρόνος θα μειωθεί, αφού ήδη κατασκευάζονται συσκευές νέας τεχνολογίας. Οι ασθενείς δεν νιώθουν πόνο, καθώς βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, ώστε να έχουν επαφή με το περιβάλλον, αλλά να μην πονάνε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a