Αύξηση των κρουσμάτων HIV στην Ευρώπη

AIDS

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα HIV στην Ευρώπη το 2012. Σύμφωνα με έκθεση του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών, στην Ευρώπη και σε γειτονικές χώρες το 2012 καταγράφηκαν σχεδόν 131.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό  HIV, που προκαλεί το AIDS!


Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν μία σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων του HIV το 2012, με την πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται στην ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Ο υψηλός και αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων του AIDS στην ανατολική Ευρώπη είναι ενδεικτικός της μη έγκαιρης διάγνωσης του HIV, της περιορισμένης κάλυψης του κόστους θεραπείας και της αργοπορημένης έναρξης της θεραπείας για τον HIV», αναφέρει η έκθεση.

Περίπου 76.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον HIV καταγράφηκαν μόνο στη Ρωσία, που αντιστοιχούν σε πάνω από τα μισά κρούσματα στην περιοχή.

Παράλληλα, ενώ τα κρούσματα του AIDS μειώνονται σταθερά στη δυτική Ευρώπη -μειώθηκαν κατά 48% από το 2006 ως το 2012- στην ανατολική που ανήκει στη λίστα των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ -η οποία περιλαμβάνει πολλές ασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων με AIDS αυξήθηκε κατά 113%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση συνδέεται στενά με την έλλειψη προληπτικών μέτρων από άτομα που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τις αποστειρωμένες βελόνες και σύριγγες για τους τοξικομανείς, τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών και την εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις για τον HIV για τους εργαζόμενους στην βιομηχανία του πορνό και τις ιερόδουλες και για τους άνδρες ομοφυλόφιλους, καθώς και την έγκαιρη πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα, για όσους είναι οροθετικοί. 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a