Καλύτερη γεύση η φθηνή σαμπάνια από την ακριβή;

champange

Οι γιορτινές ημέρες φτάνουν και η σαμπάνια συνηθίζεται στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και σας έχουμε καλά νέα.... Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι δεν θα χρειαστεί να βάλετε βαθειά το χέρι στην τσέπη αγοράζοντας ακριβή σαμπάνια. 


Και αυτό καθώς οι φθηνότερες σαμπάνιες έχουν καλύτερη γεύση από τις ακριβές, όπως αποκαλύπτει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό γευσιγνωσίας Flavour.

Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λονδίνου, πραγματοποίησαν «τυφλό» τεστ γευσιγνωσίας, ζητώντας από μια ομάδα 15 ατόμων, ειδικών και μη, να αξιολογήσουν έξι διαφορετικές σαμπάνιες και έναν αφρώδη οίνο, των οποίων οι τιμές κυμαίνονταν από 18 έως 400 λίρες (22 έως 480 ευρώ).

Οι βαθμολογητές ήταν οι εξής: 4 ειδικοί γευσιγνώστες, 6 άτομα που εργάζονταν στην οινοποιία αλλά δεν ήταν ειδικοί στις σαμπάνιες, καθώς και 5 απλοί καταναλωτές.

Όλες οι σαμπάνιες ήταν σε παρόμοια μπουκάλια και όλοι οι βαθμολογητές φορούσαν μαύρα γυαλιά για να μην βλέπουν το χρώμα της σαμπάνιας.

Όπως διαπιστώθηκε οι γευστικές προτιμήσεις για τις σαμπάνιες ήταν άσχετες με το κόστος τους. Τόσο οι ειδικοί όσο και οι εργαζόμενοι στην οινοποιία προτιμούσαν τη σαμπάνια των 40 λιρών από τις πιο ακριβές των 100 και 400 ευρώ.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι ακριβές σαμπάνιες δημιουργούν ένα είδος «πλασέμπο» στους καταναλωτές. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης: «αν ξέρεις πόσο πολύ κοστίζει κάτι, η ψυχολογία σου είναι τέτοια που κάνει τα πράγματα να έχουν καλύτερη γεύση». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όσοι αγοράζουν πανάκριβες σαμπάνιες, πετάνε τα λεφτά τους, αφού η υψηλή τιμή ενός ποτού εξαρτάται από πολλά άλλα πράγματα πέρα από τη γεύση του, όπως τη σπανιότητα, τη φήμη του παραγωγού, το μάρκετινγκ του προϊόντος κ.ά.

 

 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a