Το παιδί σας τρώει με τα χέρια; Αφήστε το και…χαλαρώστε!

baby-eating-hands

Είτε τα παιδιά που τρώνε λερωθούν, είτε λερώσουν, είτε δεν φάνε όλο τους το φαγητό, μην ανησυχείτε! Αφήστε τα να φάνε μόνα τους! Γιατί σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, τα βρέφη και τα νήπια που «διαχειρίζονται» μόνα τους το φαγητό τους, τρώγοντας με τα χέρια, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να τρέφονται υγιεινά όταν μεγαλώσουν και να διατηρούνται στο σωστό βάρος!

 

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 155 παιδιά ηλικίας 20 μηνών ως έξι ετών, με βάση ένα ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι γονείς τους. 92 από τα παιδιά έτρωγαν με μόνα τους μικρά κομμάτια στερεάς τροφής σε μαλακή μορφή. Τα υπόλοιπα 63 έτρωγαν με την παραδοσιακή μέθοδο δηλαδή αλεσμένη τροφή που τους την έδιναν με το κουτάλι.

 

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν μόνα τους προτιμούσαν τους υδατάνθρακες ενώ εκείνα που τα τάιζαν με το κουτάλι έδειχναν αδυναμία σε προϊόντα με ζάχαρη. Κάτι που παρατηρήθηκε αν και τα βρέφη και νήπια της δεύτερης ομάδας κατανάλωναν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να φάνε, ευαισθητοποιούνται γρηγορότερα σχετικά με τις τροφές και μαθαίνουν την υφή κάθε τροφής, αντίθετα με τα παιδιά που τρώνε αλεσμένα φαγητά.

 

Μάλιστα στην ομάδα των παιδιών που τα ταΐζουν οι γονείς, αρκετά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αντίθετα με τα παιδιά της άλλης ομάδας. Όπως τόνισαν και οι ειδικοί η συνήθεια των παιδιών να τρώνε μόνα τους, έχει θετικό αντίκτυπο στις προτιμήσεις τους σχετικά με την τροφή τους, οι οποίες αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a