Άνδρας + κάπνισμα: ταχύτερη έκπτωση νοητικών λειτουργιών;

man smokes

Το κάπνισμα φαίνεται πως εξασθενεί τις εγκεφαλικές νοητικές λειτουργίες του καπνιστή άνδρα, συγκριτικά με τους μη καπνιστές, αλλά και με τις καπνίστριες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

 

Σαφώς το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος, ωστόσο αυτή η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί ανάμεσα στις τραγικές μακροπρόθεσμες συνέπειες του.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, οι άνδρες καπνιστές εμφανίζουν έκπτωση στις εγκεφαλικές νοητικές λειτουργίες τους που αντιστοιχεί σε ένα άνθρωπο δέκα χρόνια μεγαλύτερό τους, ο οποίος δεν καπνίζει. Μάλιστα αυτό το φαινόμενο δεν εμφανίζεται στις γυναίκες καπνίστριες, ενώ στους άνδρες καπνιστές τα πρώτα συμπτώματα νοητικής έκπτωσης αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 45 ετών.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μελέτη απέδειξε πως ένας 50χρονος καπνιστής έχει παρόμοια νοητική φθορά με ένα 60χρονο μη καπνιστή. Αυτοί που κατόρθωσαν να κόψουν το κάπνισμα πριν από πολλά χρόνια, δεν φαίνεται να έχουν ταχύτερη μείωση των νοητικών λειτουργιών τους.

 

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη το λόγο που ο εγκέφαλος των γυναικών δεν επηρεάζεται από το κάπνισμα όσο των ανδρών. Εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως οι άνδρες καπνίζουν συστηματικά περισσότερο, ωστόσο αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a