Η έλλειψη ύπνου… παχαίνει και προκαλεί διαβήτη!

sleeping work tired treatment Πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση διαβήτη και παχυσαρκίας, είναι όσοι εργάζονται ή ταξιδεύουν το βράδυ, αφού η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τον ανθρώπινο μεταβολισμό και μειώνει το ρυθμό καύσης των θερμίδων.

 

Πρόσφατη αμερικανική έρευνα του νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital της Μασαχουσέτης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης, υπάρχει σύνδεση της αϋπνίας με την εμφάνιση διαταραχών του μεταβολισμού. Η έρευνα για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αϋπνίας έγινε σε 21 άτομα με διαταραχές στον ύπνο, για διάστημα 6 εβδομάδων και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Transnational Medicine».

Όπως διαπιστώθηκε, ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του διαταραγμένου ύπνου από ό, τι συνήθως με αποτέλεσμα να ενισχύεται η τάση για παχυσαρκία. Μάλιστα, υπολογίστηκε πως σε διάστημα ενός έτους τα άτομα με διαταραχές στον ύπνο μπορούν να πάρουν μέχρι και έξι κιλά βάρος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως και η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα των εν λόγω ατόμων παρουσίαζε αυξητικές τάσεις μετά από κάθε γεύμα. Το πάγκρεας υπό τις συνθήκες αυτές εκκρίνει λιγότερη ινσουλίνη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η περιεκτικότητα του αίματος σε γλυκόζη και συνακόλουθα να προκαλείται διαβήτης. Όλες αυτές οι ανωμαλίες από την έλλειψη ύπνου εξαφανίστηκαν και οι καταπονημένοι οργανισμοί επανήλθαν στη φυσιολογική τους λειτουργία, όταν ξανακοιμήθηκαν κανονικά για εννέα συνεχόμενες μέρες. Κοινώς, δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο για τη διατήρηση μιας καλής καθημερινής κατάστασης του οργανισμού από έναν καλό βραδινό ύπνο!

 

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a