Κόκκινα λαχανικά και φρούτα κατά εγκεφαλικού επεισοδίου!

man salad

Έως και 55% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα λυκοπένης στον οργανισμό τους! 

 

Η χημική ουσία λυκοπένη περιέχεται σε πολλά τρόφιμα, όπως ντομάτες, κόκκινες πιπεριές, καρπούζι και παπάγια, στα οποία χαρίζει το κοκκινωπό χρώμα τους. Η λυκοπένη βρίσκεται σε υψηλότερα ποσοστά στην ντομάτα.

 

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.031 άνδρες 45-63 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 χρόνια.

 

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της λυκοπένης στο αίμα. Από την ομάδα των 258 ανδρών με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένης, 25 απεβίωσαν εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ από τα 259 άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό απεβίωσαν 11.

 

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει πως τα υψηλά επίπεδα λυκοπένης στον οργανισμό, μειώνουν σίγουρα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι γενικότερα η κατανάλωση πάνω από πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών τη μέρα, θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση του αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a