Από τι κινδυνεύουν οι άνδρες που βλέπουν συστηματικά πορνό;

watching-porn

Το… άθλημα του να βλέπει κανείς συστηματικά πορνό, φαίνεται πως τελικά δεν είναι τόσο αθώο…


Και αυτό καθώς όπως αποδεικνύεται από γερμανική μελέτη, οι άντρες που βλέπουν συστηματικά πορνό παρουσιάζουν συρρίκνωση του εγκεφάλου τους και «μουδιάζουν» τις αντιδράσεις του στα σεξουαλικά ερεθίσματα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 64 υγιείς άνδρες, ηλικίας 21 έως 45 ετών και εντόπισαν σαφείς διαφορές στον όγκο του εγκεφάλου μεταξύ όσων δεν ασχολούνταν με το πορνό και όσων έβλεπαν συστηματικά πορνογραφικά βίντεο και εικόνες.

Ακόμα, ανακάλυψαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται με την σεξουαλική διέγερση παρουσίαζε μικρότερη αντίδραση σε όσους έβλεπαν πορνό.

Είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην συστηματική ενασχόληση με την πορνογραφία και την εμφάνιση σωματικών συνεπειών.

Μία εναλλακτική ερμηνεία των ευρημάτων είναι πως όσοι διαθέτουν χρόνο στην πορνογραφία εκ φύσεως διαθέτουν μικρότερο εγκέφαλο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «JAMA Psychiatry» η δρ Σιμόνε Κουν, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης MaxPlank, στο Βερολίνο, και οι συνεργάτες της,  μετά από έρευνες διαπίστωσαν πως σε όσους έβλεπαν συστηματικά πορνό ήταν μειωμένος ο όγκος του ραβδωτού σώματος – της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιβράβευση και την παρακίνηση.

Επιπλέον, μία από τις περιοχές που περικλείει το ραβδωτό σώμα (σ.σ. είναι ο κερκοφόρος πυρήνας, το κέλυφος και ο επικλινής πυρήνας) και η οποία είναι ενεργή κατά την οπτική σεξουαλική διέγερση, είχε μειωμένη ενεργοποίηση στους εθελοντές που έβλεπαν πορνό.

KEELPNO

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

farmacy

banner 2a