Εστία μόλυνσης το σπίτι μας;

family-eating-dinner

Οι Ευρωπαίοι έχουν άγνοια σχετικά με τους βασικούς κανόνες υγιεινής! Και μάλιστα οι καθημερινές συνήθειες των Ευρωπαίων οδηγούν σε τροφικές δηλητηριάσεις και στην εξάπλωση της γρίπης και του κρυολογήματος.

 

Η έρευνα του Συμβουλίου Υγιεινής διεξήχθη σε 8.714 πολίτες από 17 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και τα αποτελέσματά της είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

 

Συγκεκριμένα ένας μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων δε γνώριζε πού και πότε εγκυμονεί σχετικά μεγαλύτερος κίνδυνος να προσβληθεί από μια λοίμωξη. Λιγότερο από το ένα τρίτο γνώριζε ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες για μία έως και δύο ημέρες, ενώ μόνο το 26,4% απολυμαίνει τις επιφάνειες του σπιτιού του πιο συχνά όταν υπάρχει άτομο με κρυολόγημα ή γρίπη.

 

Ποσοστό της τάξεως του 50% χρησιμοποιεί την ίδια επιφάνεια κοπής για κρέατα και λαχανικά, κάτι που σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες δεν γνωρίζουν ότι οι επιφάνειες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά μικροβίων.

 

Ακόμη μόλις το 17,6% των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι οι ασθένειες που προέρχονται από τα τρόφιμα συχνά αναπτύσσονται στο σπίτι. Σε ότι αφορά στους Έλληνες, ένας στους δύο πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν από τροφική δηλητηρίαση σ’ ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού, παρά μέσα στο σπίτι τους.

 

Εντύπωση προκαλούν και τα στοιχεία που αφορούν την απολύμανση των χεριών. Μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν σημαντικό να απολυμαίνουν τα χέρια τους σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό συνθήκες κρυολογήματος ή γρίπης, ενώ περισσότεροι από το 1/3 δεν συνειδητοποιούν ότι η κακή υγιεινή των χεριών στην κουζίνα και μετά την τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

 

Μάλιστα η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην απουσία απολύμανσης των χεριών σε συνθήκες κρυολογήματος.

 

Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 60%) των Ευρωπαίων πολιτών δεν απουσιάζει από τη δουλειά του τις ημέρες που είναι άρρωστοι με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αρκετά υψηλά ποσοστά μετάδοσης των ασθενειών στο χώρο εργασίας.